Shen Body Balance Vuren

Ademwerk

Ademwerk is het bewust sturen van je ademhaling om zo bepaalde processen in lichaam en geest te beïnvloeden

Ademwerk

Ademwerk kan worden gebruikt tijdens je dag om snel te kalmeren, te ontspannen of te ontstressen. Je kan het ook gebruiken om weer helder van geest te worden of nieuwe energie op te doen.
Ademwerk kan je ook helpen om beter te slapen, je bloeddruk of hartslag te verlagen, pijnklachten te verminderen van bijvoorbeeld nek en schouders, zelfs spijsverteringsklachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen.
Door ademwerk in te zetten op een moment waar jij de meeste stress of onrust ervaart,kun je je leven totaal veranderen, en het met meer plezier aanvaarden.

Waarom is een goed functionerende ademhaling zo belangrijk en kun je er zoveel goede resultaten van verwachten?

We hebben in ons lichaam twee systemen, het sympathische systeem (vecht en vlucht) en het parasympathetische systeem ( rusten en verteren van voedsel). Door ons drukke leven staan we de hele dag “aan”. Dat betekent dus dat je de hele dag in de vecht en vlucht modus staat, en je lichaam niet meer tot de broodnodige rust komt. En je lichaam heeft ook echt herstel nodig. Je hebt niet voor niets 2 systemen.
Het eerste systeem noemen we ook wel het gaspedaal en het 2e systeem de rem. In onze westerse wereld vergeten we vaak dat we ook kunnen afremmen.

Een klein voorbeeld hoe onze dag er uit kan zien:
Zodra we onze ogen open doen pakken we eerst de telefoon.
Je appjes, je mails, het laatste nieuws bekijken ( wat meestal negatief is). Dus gelijk in de ochtend wordt je brein eigenlijk al overprikkeld.
Dan ga je naar je werk en op ons werk ervaren we tegenwoordig al veel stress door te weinig personeel, of doordat alles in een bepaalde tijd snel af moet, alles moet snel snel…
Tijd om te lunchen is er soms, maar meestal gebeurt dat ook niet in rust, maar ook weer met de telefoon in de hand, of veel praten met collega’s. Als we ’s avonds thuis zijn, misschien eerst de kinderen nog ophalen, eten en vervolgens gaan we sporten of hangen we op de bank. Misschien denk je dan dan ben ik toch in rust? Maar niets in minder waar. Door tv te kijken overprikkel je weer je brein.

Doordat je de hele dag in die vecht en vlucht modus staat, ga je steeds hoger ademen.
Je lichaam gaat hier vervolgens aan wennen en je komt niet meer in je rust en verteer systeem ( je parasympaticus) met als gevolg geestelijke en lichamelijke klachten

Doordat je de hele dag hoog in je ademhaling zit, krijg je teveel zuurstof binnen en raakt de O2 en CO2 uit balans.
Als je te weinig Co2 in je bloed hebt komt er niet genoeg zuurstof in je cellen waardoor organen en weefsels dus niet meer goed herstellen.

Ademwerk

Je kan ademwerk ook meer transformatief, bevrijdend of therapeutisch inzetten.
In dit geval praat je meer over een ademsessie.
Ademsessies worden ook gegeven in de ademcirkels.

Ook emoties kunnen nl een oorzaak zijn van een ademhaling die bijvoorbeeld veel te hoog zit. Door je emoties niet te willen voelen adem je onbewust niet door alle delen van de ademhalingscirculatie. ( buik, middenrif en borst) Dat kan dan ook weer leiden tot geestelijke en lichamelijke klachten. Als je eens let op je ademhaling en het lukt je niet om goed door je buik of middenrif te ademen, dan zit daar waarschijnlijk een emotie geblokkeerd.

In een ademsessie kan je deze emotionele blokkades of vastgezette trauma’s in je lichaam oplossen. Door bewust te ademen laat je de energie weer letterlijk door je lichaam stromen. Het is soms ongelooflijk wat er met je gebeurt als je een ademsessie ondergaat. En elke sessie is weer anders.
Het woord emotie betekent feitelijk energie in beweging. (Emotion, energy in motion)

Een emotie is energie dat wil bewegen, stromen, zich uiten en gezien worden.
Wanneer emoties onderdrukt worden, omdat je bijvoorbeeld niet mag huilen, schreeuwen, boos worden of angstig zijn worden deze onderdrukt waardoor ze niet vrij kunnen stromen. En zetten zich vast in je lichaam. Doordat je tijdens een ademsessie verbonden ademt, laat je de remmingen los en kunnen de emoties weer stromen.
Verbonden ademen wil zeggen dat je na een inademing gelijk weer uitademt en na een uitademing direct weer inademt.

Het kan zijn dat een ademsessie gelijk staat aan jaren therapie.
Een ademsessie geef ik 1 op 1, met duo’s of in kleine groepjes tot maximaal 8 deelnemers.
Ik gebruik bij het ademwerk ook shiatsu of ander lichaamswerk.

Individuele sessies hebben een diepgaande begeleiding en ondersteuning, en bij groepssessies komt er meer energie vrij en voel je meer verbinding.

Als je bij mij op consult komt, ga ik allereerst met je kijken wanneer je ademhaling functioneel of disfunctioneel is. Een voorbeeld: iemand die aan het hardlopen is, ademt hoog, diep en snel. Op dat moment is dat functioneel.
Maar als diegene later op de bank zit in rust en de adem gaat nog steeds hoog, diep en snel, dan is dat op dat moment disfunctioneel.
Door te gaan kijken op welk moment van de dag je adem niet functioneel is, kunnen we daar samen aan gaan werken.

Graag wil ik je in het kort meenemen in mijn eigen ervaring met ademwerk

Ik ben zelf 4 jaar geleden begonnen met ademwerk en heb hiermee mijn leven fantastisch kunnen verbeteren, Ik heb mijn hartslag kunnen verlagen, spierspanning opgelost in mijn schouders, opvliegers zijn verdwenen en ik slaap beter, Ook heb ik een sterke mindset gekregen, ben meer bewust wanneer ik wel of niet functioneel adem. Zodoende kan ik altijd in het moment zelf ingrijpen, Ik heb mijn adem immers altijd bij me. Deze ervaringen wil ik jou ook graag laten ervaren.