Shen Body Balance Vuren

Stress

Stress kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Werkgerelateerde problemen, financiële zorgen, relatie problemen, gezondheidsproblemen, overbelasting, veranderingen in het leven, perfectionisme, angst of negatieve denkpatronen of door emoties die we niet goed kunnen verwerken. Maar ook door ons te drukke leven, de hele dag maar “aan ‘ staan, van alles moeten. En zelfs als je denkt of voelt dat je heel gelukkig bent met je drukke leven maar geen tijd neemt om te rusten kan je stress ervaren.

Als we stress ervaren reageert ons lichaam door een reeks fysiologische veranderingen in gang te zetten. Er komen stress hormonen vrij zoals cortisol en adrenaline. De bloeddruk en de hartslag gaan omhoog, je ademhaling versnelt en gaat meestal naar een borstademhaling.

Doordat je de hele dag hoog en oppervlakkig ademt, zet je daarbij ook ongemerkt je spieren van bovenrug, schouders en nek onder spanning. Probeer maar eens om hoog adem te halen en voel dan eens wat er gebeurt met je spieren. Ook kan je daardoor eerder last krijgt van hyperventilatie.

Doordat je hoog ademt, adem je teveel zuurstof in en raakt de balans tussen zuurstof en kooldioxide uit balans. Als er te weinig kooldioxide in je lichaam zit komt er te weinig zuurstof in je weefsels en cellen. Deze kunnen dan niet goed functioneren of herstellen.

Als we dan niet luisteren naar ons lichaam en niet iets gaan veranderen in ons leven, dan kan het zijn dat de stress overgaat naar chronische stress en vervolgens naar een burn-out.

Denk jij dat je last hebt van stress? Maak dan eens een afspraak zodat we samen kunnen kijken wat voor jou het beste kan helpen om de stress te verminderen en te zorgen dat je niet doorschiet naar die Burn -out.